abhyanga masszázsAz abhyanga az ayurvédikus orvoslás alappillére, legfontosabb kezelési eljárása. Eredeti neve szanszkrit eredetű, jelentése: a teljes test olajos masszázsa. Világszerte a masszázsok királynőjének emlegetik. Nem erős, gyúró jellegű mozdulatokból álló masszázs, inkább simító, húzó, dörzsölő fogások sorozata.

A masszázst végezheti egy masszőr, de az sem ritka, hogy kettő, sőt, négy masszőr dolgozik egyszerre.A narancsbőr (cellulit) legfőbb oka: a szervezetünk által fel nem használt cukor zsír formájában raktározódik el a bőr sejtjeiben, és felhalmozódik a kötőszövetekben. Ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, és a bőr felszíne felé türemkednek. A kötőszövet rugalmassága is csökken, amelynek köszönhetően a bőr egyenetlenné válik.

Mi vezet a narancsbőr kialakulásához?

Az első helyen áll a rossz, rendszertelen táplálkozási szokás, a zsírban és kalóriában gazdag tápanyagbevitel. Hozzájárul még a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, stressz.

Ha az anyagcserénk felborul, az hajlamosít minket a narancsbőr kialakulása mellett a megemelkedett vérzsírszintre, a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre és a köszvényre is.

Ezek a betegségek pedig még tovább rontják a kis artériás erekben és a nyirokerekben a keringést. Rizikófaktort jelentenek még a különböző gyógyszerek, hormonkészítmények (fogamzásgátlók) és vitaminok.

A narancsbőr csökkentésére és megelőzésére már nagyon sokfajta stratégia létezik, mégis óriási erőfeszítések árán sikerül egy-egy centit lefaragni és kisimítani az érintett területeket.

A legfontosabb a megfelelő táplálkozás, amely legyen rendszeres, vagyis napi ötszöri étkezés. Minél több zöldséget és gyümölcsöt együnk, emellett fontos a napi 2-3 liter nem cukros folyadék bevitele is.

A rendszeres testmozgás is elengedhetetlen. Az ideális hetente 3-4 órát mozogni, de nem egyszerre, hanem az egész hétre elosztva.

Hetente egyszer menjünk el szaunázni.

Ezután jöhetnek a különféle krémek, gélek, illóolajok, gyógyteák, tekercselések, masszázs módok, ultrahangos terápiák, fényterápiák és vákuumkezelés.

A cellulit masszázs:

A vákuummasszázs során kitágulnak az erek és felgyorsul a szövetek vér- és nyirokkeringése, tehát javul a leromlott alapanyagcsere. A vákuum aktiválja a rugalmas rostokat termelő kötőszöveti sejteket, ennek köszönhetően a bőr sokkal feszesebb, és elasztikusabb lesz a kezeléseket követően. A vákuummasszázshoz használt növényi olajok, gyógynövényes krémek jobban fel tudnak szívódni a bőrbe a masszázs során, így könnyebben elérhetik a mélyebb rétegeket is.

A kezelés alkalmazható kúraszerűen, és fenntartó, kiegészítő módszerként is, például talpmasszázzsal összekötve.

A cellulit masszázs ellenjavallatai (kontraindikációi):

A felsorolt állapotok közül bármelyik esetében a cellulit masszázs nem alkalmazható!

· fertőzések, lázas állapot,

· heveny gyulladásos folyamatok,

· pajzsmirigy működés zavara,

· trombózis, érrendszeri betegségek, visszér betegség,

· vérzékenység, véralvadásos problémák,

· szívelégtelenség miatti ödéma,

· magas vérnyomás,

· terhesség,

· menstruáció,

· epilepszia,

· vesebetegség,

· szív- és cukorbetegség,

· drogos vagy alkoholos befolyásoltság, mentálisan sérültek,

· legyengült állapot,

· túlságosan érzékeny bőrfelületeken, valamint olyan helyen, ahol fekély vagy duzzanat van.

A kezelés menete:

A kezelést porral végzem, az Udwarthana masszázshoz hasonlóan.

A kezelések ideje alatt naponta legalább 3 liter folyadék fogyasztása javasolt!


A kezelést 2-3 naponta lehet ismételni, és mindenféleképpen kúraszerűen érdemes alkalmazni a kívánt hatás elérése érdekében.


Egy kúra 10-12 alkalomból áll.Shiroabhyanga masszázs
(Fej-váll –nyak marma masszázs)A Shiroabhyanga a fej, a váll és a nyak olajos marma masszázsa. A Shiroabhyanga hatására a vérkeringés felpezsdül, és ez élénkítően hat az elmére és a testre egyaránt. A kezelés során kitisztulnak a nyaktól felfelé eső szervekben, és a bőrben található méreganyagok.

UDWARTHANA MASSZÁZS (Gyógynövényes pormasszázs, biológiai és kompressziós mély nyirokmasszázs)Az udwarthana autentikus ayurvédikus kezelés, gyógynövény-őrleménnyel végzett masszázs. Fő célja a test kondíciójának javítása, a nyirok- és vérkeringés serkentése, a petyhüdt izmok megerősítése. A kezelés segítségünkre lehet a túlsúlyosság csökkentésében, a kapha típusú ízületi problémák kezelésében, valamint a méreganyagok és lerakódások eltávolításában. A kezelés javítja a bőr szerkezetét, a problémás területeken látványos eredmény érhető el.

A feleslegesen raktározott víz már az első masszázs után könnyedén eltávozik, a hatékony zsírbontáshoz viszont több alkalomra van szükség valamint az étkezési rendszer átalakítása életvitelbeli változások is szükségesek lehetnek, hiszen az a cél, hogy a fogyás tartós eredményt hozzon.