lágy csontkovácsolásmi is az a lágy csontkovácsolás?A lágy csontkovácsolás a manuál terápiának azon irányzata, amely az emberi csontok és ízületek korrekciós kezelésére alakult ki, ötvözi a népi csontkovácsolás, kiropraktika és az oszteopátia egyes elemeit. A lágy csontkovácsolás során a kimozdult ízületet a körülötte lévő izom fellazításával és egy megfelelő mozdulat segítségével a kezelő lehetőséget teremt, hogy az ízületet megtalálja az eredeti rendeltetési helyét, így hatékonyabban tudják ellátni a feladataikat.

A lágy csontkovácsolás speciális masszázzsal fellazítja az ízület körüli izmokat, lehetővé téve ezzel a fájdalommentes és biztonságos alkalmazást.

Nem erőből teszi a helyére a csontokat, hanem megfelelő, speciális fogással lehetőséget ad az ízületnek, hogy a csontok megtalálják a helyüket.

E módszer alapja az izmok és inak lazítása, nyújtása a gerinc kimozgatása. Mindez elősegíti a szimmetrikus, egészséges testtartás visszaállítását, az izomzat az idegrendszer ellazulását a nyirokrendszer serkentésével együtt. Természetesen egy hosszú idő alatt kialakult probléma esetén több kezelésre van szükség.


SVÉDMASSZÁZSA svédmasszázs kifejezetten testet átgyúró, izmokat jól megmozgató, erőteljesebben végzett masszázstípus. A legelterjedtebb nyugati masszázsfajta, ez képezi valamennyi európai masszázsfogás alapját. A 19. sz. végén egy svéd vívómester, Henrik Ling fejlesztette ki és határozta meg a svédmasszázs fogásrendszerét. A masszőr simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet.

A svédmasszázst gyakran hívják még frissítő, izomlazító vagy revitalizáló masszázsnak is.

FÁJ A MASSZÁZS?A fájdalom masszázs közben függ az állapot súlyától, a fájdalom elhelyezkedésétől, az adott személy fájdalomtűrő képességétől. Alapvetően a fájdalom elenyésző, csupán a gócok környéke lehet érzékenyebb.


Semmi esetre sem igaz, hogy a jó masszázs fájdalommal jár.


Az azonban előfordulhat, hogy érezhető fájdalom, viszont a masszázs után eluralkodik a jóleső megkönnyebbülés érzése.talpMASSZÁZSÉletünk nagy részét a lábunkon járva éljük, a mindennapi problémák, nehézségek nyomai azonnal visszaköszönnek e központi jelentőségű szervünkön. Az emberi láb viseli testünk teljes tömegét állás és járás közben. Korábban a falusi, természetes életforma lehetőséget nyújtott az egyenetlen talajon történő mezítláb járásra, amelynek nemcsak a mozgásszerve gyakorolt pozitív hatását kell kiemelni, hanem a talpon lévő reflexpontokon keresztül az egész szervrendszerre kiemelkedő hatást fejtett ki.

Egy kis történelem

Kr. e. 2500-ból maradtak ránk a legősibb leletek a kezek és lábak reflexológiájára vonatkozólag. Ezt egy bizonyos egyiptomi orvosló, Ankhamor sírhelye bizonyítja, amelynek falán masszázsmozdulatokat örökítettek meg. A régi Kínában is jól ismerték a talpmasszázs fortélyait. Ugyanakkor Indiára, Oroszországra, de még Afrikára is visszavezethetők a talpmasszázs gyökerei.

A reflexzóna terápia megalapítója, Dr. William Fitzgerald. A talpmasszázs kiinduló pontja az, hogy testünk minden szerve összeköttetésben van talpunk különböző felületeivel, ez több mint 70.000 idegvégződést jelent, amiken keresztül gyógyító folyamatokat lehet beindítani. A talpon található speciális mikroterületek (reflexzónák, akupresszúrás pontok) masszírozásával közvetlenül ingerelhetők vagy nyugtathatók a szerveink. A nyomás által kiváltott fájdalom alapján következtetni lehet az egyes szervek működési zavaraira is. A kezelés energiaegyensúlyt teremt, oldja a testi-lelki feszültséget. Talpunk a test térképe: egységet alkot a két láb a bal és a jobb test félhez igazodva. Az úgynevezett kettős szervek - például a vesék - területei mindkét lábon megtalálhatók. Azon testrészek területei, melyek középen helyezkednek el - így a pajzsmirigy - mindkét talp belső felületén vannak.

A frissítő talpmasszázs a reflexológiás masszázson alapszik. A talpmasszázs esetén azonban a masszőr nem időzik hosszú ideig egy-egy reflexzónán, hanem általánosan átmasszírozza a talp és a lábfej teljes területét. Cél, hogy a nyirok- és vérkeringés serkentésével segítsük az anyagcsere folyamatok zavartalan működését, megakadályozzuk a salakanyagok lerakódását, illetve az igénybevett lábfej és a talp izmait ellazítsuk.MILYEN GYAKORISÁGGAL JAVASOLT A TALPMASSZÁZS?Rendszeres talpmasszázs segítségével beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai, melynek hatására a szervezet képes visszaállni a helyes működésre.


Ha a talpmasszázs célja az egészség megőrzése, a jó közérzet fenntartása, akkor elegendő havonta egyszer kérni talpmasszázst.


Amennyiben a talpmasszázs célja valamilyen egészségügyi probléma kezelése, akkor ajánlatos hetente több alkalommal egy intenzív, minimum 8-10 alkalomból álló kezelésen részt venni.


Két kezelés között minimum két nap szünetet érdemes tartani, hogy a felszabadított salakanyagoknak legyen idejük kiürülni a szervezetből.